Proč nerozhodovalo zastupitelstvo?

Na minulém zasedání ZO, konaném 4. 5., jsem požádal o rozšíření programu o bod, ve kterém bychom se konečně věnovali kácení stromů na hřišti.

 Jako ústřední dokument pro hodnocení považuji dendrologický posudek Ing. Jana Hamerníka, Ph.D. (viz www.lodeni.cz). Zde bych odkázal zejména na obě tabulky na str. 9. Podle nich došel dendrolog k závěru, že pouze 5 stromů se nacházelo v havarijním stavu a bylo třeba je tedy skácet neprodleně. U dalších 11 stromů dendrolog nedoporučuje již žádnou údržbu, nýbrž je rovněž pokácet. U 34, reprezentujících přibližně dvě třetiny celkového počtu 50, doporučil rovněž pokácení, ale zejména z důvodů ekonomických. Druhou alternativou by byl prořez koruny. Skácení prořezaných stromů by poté bylo možno odložit o několik let. Ceně prořezu se posudek nevěnoval.

Zastupitelé byli na zasedání 10. 2. 2021 pouze informováni, že všechny stromy musí být okamžitě pokáceny. Navíc nám byla předána nepravdivá informace o havarijním stavu všech stromů. Ten by opravňoval stromy skácet mimo režim interní směrnice (viz zápis a nahrávku, čas 4:20) a měl být tedy důvodem, proč o „rychlém“ kácení rozhodlo vedení obce samo bez stanoviska ostatních zastupitelů. Právě kvůli nepravdivé informaci nikoho ani nenapadlo, že by měl situaci nějak prověřovat. Nebyli jsme seznámeni ani s dendrologickým posudkem, na který se vedení odkazovalo. Přitom byl zpracován již v polovině prosince 2020. K dispozici tedy byl. Jeho zveřejnění však proběhlo „den poté“, doslova. Dnes už vedení ani neví proč.

Přitom stačilo rozšířit program uvedeného zasedání konaného 10. 2. 2021, případně svolat zasedání další. Zde by zastupitelé postup jak naložit se 45 stromy, které se v havarijním stavu nenacházely, zvolili, a to naprosto standardním způsobem. Snad ještě důležitější však je, že na rozhodnutí by tak mohla mít vliv i veřejnost. O informovanosti občanů nemluvě.

Na pochybení v postupu vedení obce neupozornil ani kontrolní výbor (KV), který se údajně kontrolou procesů zabývá průběžně ani finanční výbor (FV), který se bohužel již několik let neschází a žádnou činnost proto ani vykazovat nemůže. Pouze snad někteří jeho členové „na vlastní pěst“. Tady jsme tedy žádnou podporu ani čekat nemohli. S odkazem na článek Koalice a opozice ve Zpravodaji 12/2018 a na www.lodeni.cz se takovému neutěšenému stavu vlastně ani nedivím. Jen si říkám, jak se KV vypořádá s nečinností FV (viz nahrávku, čas 2:18 a zápis). Bude např. doporučovat zpětně řešit odměňování za nicnedělání v součtu několika set tisíc?

Jak se k situaci vyjádřili jednotliví zastupitelé, si můžete poslechnout na nahrávce (čas 1:44) nebo přečíst v zápisu z jednání.

Kamil Horný, zastupitel za LoDění

 

Odkazy

Dendrologický posudek:
https://www.lodenice.cz/assets/File.ashx?id_org=8632&id_dokumenty=8234

Nahrávka ze zasedání zastupitelstva 10. 2. 2021:
https://www.lodeni.cz/zvukovy-zaznam-ze-zasedani-zastupitelstva-10-2-2021/#more-4253

Zápis ze zasedání zastupitelstva 10. 2. 2021:
https://www.lodenice.cz/assets/File.ashx?id_org=8632&id_dokumenty=8248

Nahrávka ze zasedání zastupitelstva 4. 5. 2022:
https://www.lodeni.cz/zvukovy-zaznam-ze-zasedani-zastupitelstva-4-5-2022/#more-4489

Zápis ze zasedání zastupitelstva 4. 5. 2022:
https://www.lodenice.cz/assets/File.ashx?id_org=8632&id_dokumenty=9177

Článek Koalice a opozice:
https://www.lodeni.cz/koalice-a-opozice/
https://www.lodenice.cz/assets/File.ashx?id_org=8632&id_dokumenty=6733

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..